Nya perspektiv på psykisk (o)hälsa och ett hållbart liv

Nya perspektiv på psykisk (o)hälsa och ett hållbart liv

Fredag, 23 april 2021 klockan 14:00

Zoom event

Varmt välkommen till en serie samtal som vill bidra med ett annat sätt att förstå, tolka och hantera psykisk ohälsa och inspirera till hälsa och ett hållbart liv i vårt samhälle. Allt med det existentiella perspektivet på livet och mål nr 3 i Agenda 2030, "Hälsa och Välbefinnande", som gemensam grund.

Tidigare avsnitt i serien finns att se via vår YouTube kanal och du hittar länken längre ner. 

Nu bjuder vi in till Del 5 i samtalsserien "Nya perspektiv på psykisk (o)hälsa och ett hållbart liv". 

När: Fredagen den 23 april, 14:00-14:45 
Var: Via Zoom
 

Bakgrund till samtalsserien:

Hur kan vi må så dåligt när vi har det så bra? 
Det har gått 20 år sedan Fredrik Bengtsson skrev sin första bok ”Att få livet att gå ihop – om yngre karriärmänniskors arbets- och livsvillkor”. Syftet var att fånga det då nya fenomenet utbrändhet som börjat sprida sig i samhället, även bland unga och framgångsrika människor. För trots högre utbildning, god karriär, ett rikt socialt liv och ett liv präglat av möjligheter gick allt fler in i en återvändsgränd – den berömda ”väggen” – trots att alla parametrar på det som skapar lycka i livet var uppfyllda. 

Sveriges och västvärldens svar på den psykiska ohälsan blev förenklande och linjära. Psykofarmaka; ångestdämpande, antidepressiva och sömntabletter samt KBT (Kognitiv Beteendeterapi) blev formeln för att få dem som föll ur att komma på banan igen och att återgå till jobbet och till en ”normal vardag”. Men idag är den psykiska ohälsan den främsta orsaken till sjukdom i västvärlden enligt WHO och i Sverige är det över 1 miljon människor som medicinerar och mår dåligt. 

Under de senaste 20 åren har Fredrik Bengtsson arbetat med psykisk ohälsa från ett annat perspektiv och bland annat utvecklat rehabiliteringsprogrammet Livsplanering som hjälpt tusentals drabbade människor i Sverige och i andra länder att förstå sig själva, sina värderingar och sin känsla av mening - komponenter som Fredrik menar är själva kärnan till den psykiska ohälsan i vårt samhälle. 

Välkommen till ett samtal där vi gärna tar emot dina frågor och reflektioner via chattfunktionen när vi livestreamar från Hotel Clarion Sign - vinnare i kategorin "Årets Hållbarhetspris 2020" på Grand Travel Award. Det går givetvis lika bra att skicka in sina frågor i förväg till: info@hagalivscenter.com

 

Del 1 fokuserade på att beskriva den farsot som drabbat så många i vårt samhälle och som lett till att 1 miljon svenskar idag använder antidepressiva läkemedel för att döva sina symtom. Symtom på vad? 

Del 2 handlar om hur man konkret arbetar med att ställa om till personlig hållbarhet. Vi berättar om upplägget och filosofin bakom de program som kan vara ett stöd och 2 tidigare deltagare ger sina reflektioner på vad medverkan inneburit för dem och delar generöst med sig av sina erfarenheter av psykisk ohälsa.

Del 3 har fokus på hur man faktiskt kan bli frisk och hitta en väg vidare efter att ha drabbats av utmattning (utbrändhet). Kan det vara så att utmattning handlar om en brist på inre hållbarhet genom en livsstil som gör att vi övertrasserar kroppens, hjärnans och själens resurser? 

Del 4 tar avstamp i en filosofisk reflektion kring mänsklighetens kanske främsta ödesfråga - kopplingen mellan det västerländska samhällets brist på hållbarhet och hur det avspeglar sig på människors brist på inre hållbarhet. 

Här kan du se hela samtalsserien: https://www.youtube.com/channel/UCjaWzp7xloobM78EhtNaSfg

 

 

Bokningstyp Antal Pris / Antal
Varmt välkommen till Del 5 i samtalsserien!

Dela