

Autism och Känslor: En historia för och om hjärnan och hjärtat.
Tisdag, 9 mars 2021 klockan 14:00
Digitalt
Peter Vermeulen, PhD (Läs mera)
Två timmars online webinar
När Leo Kanner 1943 publicerade sin banbrytande artikel om autism så valde han att ge den titeln “Autistic disturbances of affective contact” som vi kan översätta med ” Autistiska störningar i känslomässig kontakt”, därmed satte han känslor i centrum för sitt koncept om autism. Nästan åtta årtionden senare förblir frågan viktig: har personer med autism tillgång till känslor, både sina egna känslor såväl som de hos andra personer, på ett annorlunda sätt än neurotypiska?
I den här föreläsningen kommer vi att summera de viktigaste resultaten av 75 år forskning som gjorts inom känslolivet hos personer med autism. De resultaten visar att Kanner’s observationer var helt rätt, hans förklaringar av vad han såg, däremot, var mindre exakta i ljuset av nyare forskning. I den här föreläsningen ska vi försöka göra det tydligt, med exempel och illustrationer, att kognition och känslor är oupplösligt länkade till varandra och att ” autistiskt tänkande” har en betydande inverkan på sättet en autistisk hjärna förstår känslor.
De ämnen som kommer att tas upp under föreläsningen är:
- Hur förstår personer med autism känslor, både sina egna och de hos andra personer?
- Varför är det farligt att anta vad personer med autism känner? Neurotypiska projektioner, eller: vem har brister i Theory of Mind (teorin om mentalisering?)
- Varför är det ingen bra idé att lära barn med autism att känna igen känslor i ansikten? Kontextblindhet och igenkännandet av känslor.
- Varför det inte är sant att personer med autism saknar empati? Historien om sympati och empati eller: varför personer med autism är motsatsen till psykopater.
- Hur hjälper vi personer med autism att handskas med en djungel av känslor? En alternativ titt på ”kylskåpsmammor”………
Plats
Digitalt, länken skickas i god tid innan
Tid
14-16 den 9 mars 2021
Pris
500 kr (400 kr plus moms).
400 kr (320 kr plus moms) för medlemmar i Autism- och Aspergerförbundet samt medlemmar i Attention.
Dela

