Allt du behöver veta för att göra en lönekartläggning

Allt du behöver veta för att göra en lönekartläggning

Onsdag, 12 januari 2022 klockan 10:00

Företagarcentrum i Nacka. Buss 401 fr Slussen till Sicka Industriväg, Järnvägsgatan 36, Stockholm

 

Välkommen till en kurs om hur arbetet för jämställda löner bör bedrivas. Under den här heldagsutbildningen får du dels lära dig att göra en kartläggning och analys av löneskillnader som vanligen förekommer mellan kvinnor och män inom lika och likvärdiga arbeten. Du får också kunskap om hur arbetsvärderingen kan göras och vad en handlingsplan för jämställda löner kan innehålla för åtgärder.

Under den här endagarskursen går vi igenom hur vi kan göra en lönekartläggning, analysera resultatet och göra en handlingsplan för jämställda löner. Vi börjar med att skapa en förståelse för vad är orsakerna kan vara till att ojämställda löner uppkommer i en organisation. Detta för att veta vad för problem som kan behöva lösas.

Löneskillnader är bra så länge de kan förklaras sakligt. Under kursen får du veta vilka förklaringar som är att betrakta som sakliga och vilka som inte är tillåtna. Du får också reda på hur ni kan upptäcka ojämställda strukturer bakom löneskillnader som i lönekartläggning sakligt har kunnat förklaras.

Du lär dig reglerna och metoderna för hur en lönekartläggning ska göras, och hur resultatet kan analyseras jämte de juridiska gränserna för detta.

Du lär dig också hur lönebestämmelser och praxis ska granskas och analyseras.

Formerna för arbetsvärderingen kan skilja sig åt mellan olika organisationer. Under kursen får du lära dig de grundläggande reglerna för hur den ska göras i syfte att gruppera likvärdiga arbeten i grupper.

Slutligen får du lära dig vad en handlingsplan för jämställda löner kan innehålla utöver justeringar av uppkomna löneskillnader.

Om i övrigt kommer att vara involverad i arbetet med aktiva åtgärder framöver rekommenderar vi dig att också anmäla dig till kursen som ges dagen innan denna den 11 september i samma lokaler. Den heter Aktiva åtgärder - arbetsgivarens arbete för jämställdhet, mångfald och icke-diskriminering. Den återfinns på följande länk: 

https://magnetevent.se/Event/100-satt-att-rekrytera-utan-att-diskriminera-20484/

Sagt om kursen

”Jag har insett att vi inte bara kan arbeta med lönekartläggningar. Jag har fått förståelse för hur vi också kan arbeta för att komma till rätta med orsakerna till hur ojämställda löneskillnader uppkommer.”

”Det var en matnyttig kurs. Vi fick många handfasta tips om hur det här hantverket konkret ska bedrivas.”

”En rad frågetecken kring det juridiska rätades ut av kursledaren.”

Equal Relations har föreläst för anställda vid lönekartläggningskonsulterna vid Sysarb. Företagets VD Daniel Edenholms skriver på LinkedIn: "Utan att ha gått den denna utbildning kan jag verkligen rekommendera Patrik."

Målgrupp och syfte

Seminariet riktar sig till dig som i ditt arbete har anledning att arbeta med dessa frågor i rollen som representant för arbetsgivaren eller en facklig organisation. Då detta är en grundkurs behöver du som deltagare inte några förkunskaper.

Vi fokuserar på HUR:et. Under dagen får du därför lära dig konkreta, enkla och praktiska metoder för hur arbetet bör bedrivas.

Kursledare

Patrik Edgren har coachat olika organisationer för Jämställdhetsombudsmannens och Diskrimineringsombudsmannens räkning. Idag arbetar han som jämlikhetskonsult hos EQUAL RELATIONS. I sin roll hjälper han en rad stora organisationer att utveckla arbetet med jämställda löner och aktiva åtgärder.

Patrik har granskat 100-tals lönekartläggningar och hållit många utbildningar om lönekartläggningar för Jämställdhetsombudsmannens och Diskrimineringsombuds-mannens räkning. Hans erfarenheter av hur olika arbetsgivare valt att arbeta med jämställda löner och hans juridiska kunskaper inom diskrimineringslagstiftningen bidrar till kursens utformning.

Datum, plats och tid

Tid: Onsdagen den 12 januari 2022 kl. 10.00-16.30. 

KURSEN KAN OCKSÅ BESTÄLLAS SOM EN INTERNUTBILDNING SKRÄDDARSYSS JUST UTIFRÅN ERA BEHOV. 

Plats: Företagarcentrum i Nacka, Järnvägsgatan 36. Åtta minuter med buss 401 från Slussen (hpl Sickla Industriväg) eller andra bussar som stannar vid Sickla bro

Pris

5000 kronor. I priset ingår kursdokumentation, lunch och fika på förmiddagen och eftermiddagen.

Anmälningsvillkor

Faktura 30 dagar. Fri avbokning fram till 2022-01-01. Därefter ingen återbetalning. Om du av någon anledning inte själv kan delta kan du överlåta din plats till en annan person. 

Om du inte får en bekräftelse

Om du inte får en bekräftelse direkt efteråt. Säkerställ först att den inte har hamnat i spamkorgen. Kontakta oss annars för att verifiera din plats: patrik.edgren(at)equalrelations.se

Bokningstyp Antal Pris / Antal